27 Haziran 2013 Perşembe

Konyanın ilçeleri, Karatay

  Karatay, Konya ilinin üç merkez ilçesinden birisidir. 2007 senesi itibariyle, ilçenin toplam nüfusu 248.826'dır. Bu nüfusun 229.995'i ilçe merkezinde,18831'i köylerde yaşamaktır.
  Karatay ilçesinin yüzölçümü 2780 km², denizden yüksekliği ise 1015 metredir. Karatay'da Mevlana müzesi bulunduğundan çok yoğun bir şekilde yerli ve yabancı turist Karatay'a gelmektedir.
  Karatay ilçemizin kuruluşu her ne kadar Konya'nın büyükşehir olması ile gerçekleşmiş ise de tarihi ve sosyal yapı itibariyle en eski ilçelerimizden biridir. Karatay bölgesinin kuruluşu Prehistorik döneme kadar uzanır. Tarihi yapılaşma daha çok Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinin karakteristiğini gösterir.
  Karatay ilçemiz adını Anadolu Selçuklu Devlet adamlarından Celalettin Karatay' dan almıştır. Celalettin Karatay , Anadolu Selçuklu Sehzadelerinin taht kavgalarına son vererek 1249 - 1254 yılları arasında devleti birlikte yönetmelerini sağlayan büyük bir devlet adamıdır. Celalettin Karatay, 1. Izzettin Keykavus döneminde "Devat Emirligi" (gizli belge yazma ve koruma görevi) ve ordu komutanı olarak görev yaptı. 1. Alaaddin Keykubat döneminde "Tasithane Emiri" (legencibasi) olarak yaklaşık 18 yil çalisti.
  Celalettin Karatay barış sever bir insandı. Onun döneminde bas gösteren taht kavgaları hep barışçı yollarla sona erdirmiştir. Devlet yönetiminde etkin rol oynayan Celalettin Karatay yönetime sorun çıkaran devlet adamlarıyla sürekli mücadele içinde yasamıştır. Anadolu Selçuklu döneminde Devletin birliğinin bozulmaması için büyük gayret göstermiş bunda da basarili olmustur.
  Konya'da bulunan Karatay Medresesi yaptırmış olduğu önemli eserler arasındadır. T.C. Bakanlar Kurulunun 20.06.1987 tarih ve 3399 no'lu kararı ile Konya Belediyesi Büyükşehir statüsüne geçmiş ve Büyükşehir’e bağlı 3 merkez ilçe ihdas edilmiştir. Bu üç merkez ilçeden birisi olan Karatay'a da yukarıda hayati yar alan Selçuklu Devlet adamı Celalettin Karatay'in ismi verilmiştir.
  Karatay Medresesi, Şerafettin Camii/ ve yol güzergahında yer alan hanlar ve kervansaraylarda bu özellik kendini göstermektedir.
  Turizmin her mevsim canlı kalmasını sağlayan ve ülkemizde yerli ve yabancı turistler tarafından devamlı ziyaret edilen Mevlânâ Müzesi, büyük matasavvıf Mevlana Celaleddini Rumi'nin arkadaşı ve yetişmesinde büyük emeği geçen Şems-i Tebrizi'nin mezarı, Karatay ilçemize bambaşka bir benlik ve kimlik kazandırmaktadır.
Konya da evden eve nakliyat firması ihtiyacınız varsa, Klavuz nakliyat ile görüşmeden son kararınızı vermeyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder